Wat is een honden EHBO training?

Honden EHBO is een training waarbij je leert hoe je eerste hulp kunt verlenen aan een hond die ziek of gewond is geraakt. Het kan gaan om kleine verwondingen, zoals snijwonden of schaafwonden, maar ook om ernstige situaties, zoals vergiftiging, een hartaanval of een aanrijding.

Het doel van EHBO is om snel en effectief te handelen om de hond te stabiliseren totdat professionele medische hulp beschikbaar is.

Een honden EHBO training bestaat meestal uit een theorie- en een praktijkgedeelte. In het theoriegedeelte leer je over de anatomie en fysiologie van de hond, de vitale functies, de meest voorkomende ziektes en verwondingen en hoe je deze kunt herkennen.

Wat leer je bij deze honden training?

In het praktijkgedeelte leer je hoe je een spoedonderzoek kunt uitvoeren bij een hond, hoe je de slijmvliezen, de pols, de ademhaling en de reflexen kunt controleren, hoe je wonden kunt verzorgen en verbinden, hoe je een hond kunt reanimeren en beademen, hoe je een hond kunt vervoeren en hoe je moet omgaan met verschillende noodsituaties.

Een honden EHBO training kan erg nuttig zijn voor iedereen die met honden omgaat, zoals eigenaren, fokkers, trimmers, oppassers, instructeurs of wandelaars. Het kan het verschil maken tussen leven en dood voor een hond in nood.

Bovendien kan het ook veel stress en paniek voorkomen als je weet wat je moet doen in een noodgeval. Een honden EHBO training kan je volgen bij verschillende organisaties of instellingen, zoals dierenartsenpraktijken, dierenambulances, dierenbeschermingsorganisaties of hondenscholen.

Waarom is honden ehbo belangrijk?

Honden zijn nieuwsgierige en speelse dieren die zich soms in gevaarlijke situaties kunnen brengen. Ze kunnen zich verslikken in een bot, een allergische reactie krijgen op een insectenbeet, een wond oplopen door een gevecht of een vergiftiging oplopen door iets verkeerds te eten.

In zulke gevallen is het belangrijk om snel en adequaat te handelen om erger te voorkomen. Met honden ehbo leer je hoe je de toestand van je hond kunt beoordelen, hoe je hem kunt kalmeren en hoe je de juiste eerste hulp kunt verlenen. Je leert ook wanneer je naar de dierenarts moet gaan en hoe je je hond kunt vervoeren.

Wat leer je bij honden ehbo?

Bij een cursus honden ehbo leer je onder andere:

 • Hoe je de vitale functies van je hond kunt controleren, zoals de ademhaling, de hartslag en de temperatuur.
 • Hoe je een lichamelijk onderzoek kunt uitvoeren om verwondingen of ziektes op te sporen.
 • Hoe je wonden kunt verzorgen en verbinden.
 • Hoe je bloedingen kunt stoppen en shock kunt voorkomen.
 • Hoe je reanimatie kunt toepassen bij een hartstilstand.
 • Hoe je heimlich manoeuvre kunt uitvoeren bij een verstikking.
 • Hoe je een splinter of een angel kunt verwijderen.
 • Hoe je een teek kunt verwijderen.
 • Hoe je een epileptische aanval kunt herkennen en behandelen.
 • Hoe je een vergiftiging kunt herkennen en behandelen.
 • Hoe je brandwonden kunt verzorgen.
 • Hoe je botbreuken of kneuzingen kunt herkennen en stabiliseren.

Hoe kun je honden ehbo volgen?

Er zijn verschillende organisaties die cursussen honden ehbo aanbieden. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij de Dierenbescherming, de Martin Gaus Academie of de Hondenacademie.

De cursussen duren meestal één of twee dagen en bestaan uit een combinatie van theorie en praktijk. Je krijgt les van ervaren instructeurs die gebruik maken van echte of neppe honden om de situaties na te bootsen. Je krijgt ook een certificaat als bewijs van deelname.

Honden ehbo is een waardevolle investering in de gezondheid en veiligheid van je trouwe viervoeter. Het kan het verschil maken tussen leven en dood in een noodsituatie.

Het kan ook veel stress en kosten besparen als je weet wat je moet doen. Bovendien is het leuk en leerzaam om meer over je hond te weten te komen. Schrijf je dus snel in voor een cursus honden ehbo en word een betere baasje voor je beste vriend!

Wil je meer informatie over honden EHBO of andere hondentrainingen? Neem gerust contact met mij. Als hondenschool in Utrecht werk ik samen met echte professionals die dierenwelzijn hoog in het vaandel hebben staan.

Chat openen
Vragen? Laat het mij gerust weten!
Scan de code
Hi, Mariska hier 👋
Kan ik je misschien helpen?