Wat is een clickertraining?

Een honden clickertraining is een manier om je hond te leren wat je van hem wilt op een positieve en leuke manier. Het principe van clickertraining is dat je een klik-geluid gebruikt om je hond te laten weten dat hij iets goed heeft gedaan en dat hij een beloning krijgt. Het klik-geluid wordt gemaakt met een klein apparaatje dat een clicker heet.

Hoe werkt een honden clickertraining?

Voordat je begint met clickertraining, moet je je hond eerst leren wat de klik betekent. Dit doe je door elke keer als je klikt, je hond iets lekkers te geven. Zo leert je hond dat de klik een voorspeller is van iets fijns. Dit heet ook wel het opladen van de clicker.

Als je hond de klik heeft gekoppeld aan de beloning, kun je de clicker gaan gebruiken om hem te trainen. Je klikt op het moment dat je hond het gewenste gedrag vertoont of een stapje in de goede richting doet. Bijvoorbeeld, als je wilt dat je hond gaat zitten, klikt je als hij zijn achterwerk laat zakken. Daarna geef je hem de beloning. Zo leert je hond dat het gedrag dat hij liet zien op het moment van de klik, wordt beloond.

Je kunt de clicker gebruiken om allerlei soorten gedrag aan te leren, van basiscommando’s zoals zit en af tot kunstjes zoals pootje geven en rollen. Je kunt ook de clicker gebruiken om ongewenst gedrag af te leren, door gewenst gedrag te belonen en ongewenst gedrag te negeren.

Wat zijn de voordelen van een honden clickertraining?

Een honden clickertraining heeft veel voordelen voor zowel baas als je hond. Een paar voorbeelden zijn:

  • Het is een positieve en diervriendelijke manier van trainen, die gebaseerd is op belonen in plaats van straffen.
  • Het is een duidelijke en snelle manier van communiceren met je hond, die geen ruimte laat voor verwarring of frustratie.
  • Het is een leuke en uitdagende manier van trainen, die de band tussen jou en je hond versterkt en zijn zelfvertrouwen vergroot.
  • Het is een effectieve en flexibele manier van trainen, die geschikt is voor elke hond, ongeacht leeftijd, ras of karakter.

Hoe begin ik met een honden clickertraining?

Als je wilt beginnen met een honden clickertraining, heb je niet veel nodig. Alleen een clicker, iets lekkers voor je hond en veel geduld en enthousiasme. Om het leren werken met de clicker goed onder de knie te krijgen is het verstandig om voor een clickertraining te kiezen. Je gaat tijdens de clickertraining aan de slag met het op een juiste wijze gebruiken, toepassen en inzetten van de clicker.

Het belangrijkste is dat je het leuk maakt voor jou en je hond, en dat je consequent en duidelijk bent in het gebruik van de clicker. Zo kun je samen genieten van het leerproces en het resultaat.

Wil je aan de slag met een leuke en leerzame clickertraining? Neem gerust contact met mij op!

Chat openen
Vragen? Laat het mij gerust weten!
Scan de code
Hi, Mariska hier 👋
Kan ik je misschien helpen?