Wat is treibball voor hondensport?

Treibball is een leuke en uitdagende hondensport die oorspronkelijk bedacht is door de Nederlandse hondentrainer Jan Nijboer. Het lijkt een beetje op schapendrijven, maar dan met grote gekleurde ballen in plaats van schapen.

Het doel is om je hond te leren om op jouw aanwijzingen de ballen naar een doel te duwen. Dit doe je met je stem en je gebaren. Je hond moet dus goed naar je luisteren en samenwerken met jou.

Treibball is geschikt voor alle honden.

Treibball is geschikt voor bijna alle honden, groot of klein, jong of oud, ras of geen ras. Het maakt niet uit of je hond een schaapshondeninstinct heeft of niet. Het belangrijkste is dat je hond plezier heeft in het spel en dat hij leert om de ballen te beheersen en niet te slopen.

Je kunt treibball thuis doen met één bal, of op een veld met acht ballen. Er zijn ook wedstrijden waar je aan mee kunt doen, maar dat hoeft natuurlijk niet.

Treibball is goed voor de mentale en fysieke stimulatie van je hond. Hij moet nadenken, rennen, duwen, draaien en wachten. Het is ook goed voor de band tussen jou en je hond, want je moet elkaar vertrouwen en begrijpen. Treibball is dus meer dan een beetje ballen, het is een sport waar je samen veel plezier aan kunt beleven!

Wat maakt deze hondensport zo leuk?

Treibball is een hondensport waarbij de hond een aantal grote ballen in een doel moet drijven. Het is een leuke activiteit voor zowel de hond als de eigenaar, omdat het veel voordelen heeft. Hier zijn enkele redenen waarom treibball zo leuk is:

  • Het stimuleert de mentale en fysieke uitdaging van de hond. De hond moet goed luisteren naar de aanwijzingen van de eigenaar en strategisch denken om de ballen te verplaatsen. Dit verbetert de concentratie, het geheugen en het probleemoplossend vermogen van de hond. Ook krijgt de hond voldoende beweging door achter de ballen aan te rennen en te duwen.
  • Het versterkt de band tussen de hond en de eigenaar. De hond leert om samen te werken met de eigenaar en vertrouwen op te bouwen. De eigenaar leert om geduldig, duidelijk en positief te zijn in de communicatie met de hond. Ook hebben ze veel plezier samen tijdens het spel.
  • Het is geschikt voor bijna elke hond. Treibball kan door honden van alle rassen, leeftijden en maten worden beoefend. Het maakt niet uit of de hond groot of klein, jong of oud, snel of langzaam is. Zolang de hond gemotiveerd is om te leren en te spelen, kan hij treibball doen. Het is ook een goede optie voor honden die niet goed met andere honden overweg kunnen, omdat ze individueel kunnen trainen en spelen.
  • Het is makkelijk om te beginnen. Treibball vereist geen dure of ingewikkelde materialen of apparatuur. Het enige wat je nodig hebt zijn een paar grote ballen, een doel (bijvoorbeeld een hek of een poort) en een fluitje of een clicker. Je kunt treibball thuis in je tuin, op een veld of in een hal oefenen. Er zijn ook veel online tutorials, boeken en cursussen die je kunnen helpen om treibball te leren.

Kortom, treibball is een leuke hondensport die veel voordelen biedt voor zowel de hond als de eigenaar. Het is een geweldige manier om je hond mentaal en fysiek uit te dagen, je band te versterken, je hond geschikt te maken voor elke situatie en makkelijk aan de slag te gaan.

Wil je ook een leuke privé hondentraining volgen of aan de slag met leuke en leerzame activiteiten? Neem gerust contact met mij op voor de mogelijkheden.

Chat openen
Vragen? Laat het mij gerust weten!
Scan de code
Hi, Mariska hier 👋
Kan ik je misschien helpen?