Wat is dogdance voor hondensport?

Dogdance is een hondensport waarbij hond en baasje (de handler) onder begeleiding van muziek diverse oefeningen uitvoeren. De hondensport is een feite een vorm van gehoorzaamheidstraining, maar dan op muziek. Dogdance komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten, maar wordt nu ook in veel andere landen beoefend.

Er zijn twee soorten dogdance: heelwork to music en canine freestyle. Bij heelwork to music ligt de nadruk op volgwerk en dient de hond dicht bij de begeleider te blijven.

Bij canine freestyle mag de hond meer afstand nemen en ligt de nadruk op het uitvoeren van originele en afwisselende trucs om een zo’n spectaculair mogelijke show neer te zetten.

Dogdance is leuk en uitdagend.

Dogdance is een leuke manier om je hond bezig te houden en tegelijkertijd intellectueel te stimuleren. Ook de band tussen mens en dier wordt door de gezamenlijke training versterkt. Een groot voordeel van deze teamsport is het feit dat je geen speciale uitrusting nodig hebt en bijna overal kunt trainen. In het begin kan het gewoon in de woonkamer, bij mooi weer kun je uitwijken naar een park of een mooi veld.

In principe is elke hond die het leuk vindt om nieuwe trucjes te leren geschikt voor deze hondensport. Natuurlijk moet ook de baas het zien zitten om veel tijd te steken in het aanleren van nieuwe kunstjes. Bovendien komt een goed ritmegevoel en een beetje creativiteit ook van pas bij deze hondensport.

Dogdance is voor elk hondenras en elke leeftijd geschikt. Er zijn geen verplichte oefeningen, dus iedere hond kan trucs uitvoeren die voor hem of haar geschikt zijn. Als de hond gezondheidsproblemen heeft, is het natuurlijk wel verstandig om te informeren bij de dierenarts welke trucs haalbaar zijn voor het dier.

Leuke dansbewegingen voor dogdance

Om te beginnen met dogdance moet je eerst een repertoire aan dansbewegingen opstellen. Laat je creativiteit daarbij de vrije loop! Hieronder vind je ter inspiratie een aantal standaard trucs:

  • Voetenwerk: vooruit, achteruit, zijwaarts
  • Sprongen: over een gestrekt been, over een gestrekte arm
  • Draaiingen: om de eigen as of om het been van het baasje
  • Opzitten
  • Rollen
  • Kruipen
  • Beenslalom: vooruit, achteruit

Van oefening naar routine

Zodra je hond een aantal passen op commando beheerst kun je de individuele elementen omvormen tot een routine. Ga op zoek naar de juiste muziek en let bij de keuze op het juiste tempo: dit moet passen bij je normale looptempo. Nog een aantal tips om het voor jou en je hond makkelijker te maken snel succes te boeken:

  • Let op welke bewegingen je hond automatisch maakt en versterk dit.
  • Werk met snacks en duidelijke commando’s!
  • Herhaal kleine danspassen iedere keer dat je je hond uitlaat om de commando’s en bewegingen in te prenten.
  • Train vanaf het begin alle twee de kanten, niet alleen de hond!
  • Beloon je hond bij ieder succesje met een snack: dat motiveert om meer te leren!
  • Een trainingseenheid mag niet langer dan 20 minuten duren. Daarna is het concentratievermogen van het dier niet meer optimaal en kunnen er kleine foutjes ontstaan.

Het allerbelangrijkste bij dogdance is altijd plezier! Hopelijk heb je nu een beter idee van wat dogdance inhoudt en hoe je ermee kunt beginnen. Veel dansplezier met je hond!

Wil je een leuke hondentraining of meer weten? Neem gerust contact met mij op. Als hondenschool bied ik verschillende privé hondentrainingen aan en heb een groot netwerk met echte professionals.

KynoFlex
KynoFlex

Hi, ik ben Wander en schrijf regelmatig nieuwe blogs voor KynoFlex Hondenschool en honden Gedragstherapeut Mariska. Het schrijven van blogs doe ik met veel plezier en enthousiasme. Mocht je in de blogs iets opvallen of een leuke suggestie hebben? Neem gerust contact met mij op. Zodat ik het blog met grote regelmaat kan aanvullen.

Disclaimer: De standpunten en meningen die in mijn blog uiteenzet, weerspiegelen mijn persoonlijke opvattingen en schrijfstijl (Wander) en zijn losstaand van officiële standpunten of beleidslijnen van KynoFlex. Ik ben als auteur niet aansprakelijk voor de inhoud van opmerkingen en reacties van derden op de gepubliceerde stukken hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stuur een Whatsapp
1
Kan ik je misschien helpen?
Scan de code
Hi, mariska hier!👋
Kan ik je misschien helpen?