Wat is Gedragstherapie voor honden?

Gedragstherapie voor honden is een manier om ongewenst of problematisch gedrag van je hond te veranderen of te verbeteren. Het kan gaan om gedrag dat voor je hond zelf, voor jou of voor de omgeving vervelend of gevaarlijk is.

Gedragstherapie voor honden is geen snelle oplossing, maar een traject waarbij je samen met een gediplomeerd en ervaren gedragstherapeut werkt aan het aanpakken van de oorzaak en het veranderen van het gedrag van je hond. De gedragstherapeut gebruikt alleen hondvriendelijke methodes, zonder pijn of straf.

Gedragstherapie voor honden in het kort.

Een gedragstherapietraject bestaat uit verschillende stappen, afhankelijk van het gedrag dat een hond laat zien en jouw hulpvraag:

  • Een intakegesprek waarbij de gedragstherapeut je vragen stelt over het probleemgedrag, de geschiedenis en de leefomstandigheden van je hond.
  • Een observatie van het gedrag van je hond, bijvoorbeeld bij jou thuis, op de praktijk of op een andere locatie. Soms wordt ook gevraagd om een video-opname te maken van het gedrag.
  • Een diagnose waarbij de gedragstherapeut de oorzaak en de motivatie van het gedrag vaststelt.
  • Een behandelplan waarbij de gedragstherapeut je uitlegt wat je kunt doen om het gedrag van je hond te veranderen of te verbeteren. Dit kan bestaan uit advies, training, management en/of medicatie.
  • Een verslag waarin de diagnose en het behandelplan schriftelijk worden samengevat.
  • Nazorg waarbij de gedragstherapeut je begeleidt en ondersteunt bij het uitvoeren van het behandelplan. Dit kan telefonisch, per e-mail of met vervolgafspraken.

De kosten van een gedragstherapietraject hangen af van het type en de duur van het consult, de reiskosten en de nazorg die nodig is. Wil je aan de slag met het gedrag van jouw hond, ervaar je problemen of loop je ergens tegenaan? Neem gerust contact met mij op voor hulpvragen en hondengedrag.

Chat openen
Vragen? Laat het mij gerust weten!
Scan de code
Hi, Mariska hier 👋
Kan ik je misschien helpen?