Wanneer is honden gedrag ongewenst?

Vraag jij je af wanneer honden gedrag ongewenst is? Laten we beginnen met het feit dat honden geweldige huisdieren zijn. Maar ondanks dat vertonen ze soms gedrag dat wij als mensen niet prettig vinden. Denk bijvoorbeeld aan blaffen, springen, kauwen, rijden of agressie.

In de volksmond noemen we dit ongewenst hondengedrag. Hoe kun je dit ongewenste gedrag voorkomen of ombuigen naar gewenst gedrag? Kies voor de juiste begeleiding van een erkend kynologisch gedragstherapeut.

Welk honden gedrag vertoont mijn hond?

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen waarom je hond zich zo gedraagt. Honden hebben andere instincten en behoeften dan mensen, en soms botsen die met onze verwachtingen en regels.

Je hond kan bijvoorbeeld blaffen omdat hij zich verveelt, bang is, aandacht wil of zijn territorium wil verdedigen. Het springen kan bijvoorbeeld komen omdat hij blij is om je te zien of dit zo geleerd heeft. De behoefte om te kauwen kan ontstaan omdat hij tandjes krijgt, stress heeft of gewoon iets leuks vindt om op te bijten. En zo zijn er nog meer voorbeelden te bedenken van honden gedrag dat voor jou als baasje ongewenst is.

Aan de slag met hondengedrag!

Om ongewenst gedrag te voorkomen of afleren, moet je dus eerst de oorzaak achterhalen en die proberen weg te nemen of te verminderen. Om dit op een goede manier te doen is het belangrijk om een honden gedragstherapeut te vragen om je te helpen. Zo ben je verzekerd van de juiste begeleiding.

Een honden gedragstherapeut gaat je begeleiden bij het gedrag dat je wil verminderen of wil afleren. Hoe het traject eruit komt te zien is per hond en gedrag verschillend. Iedere hond, baas en omgeving is nu eenmaal verschillend en dus moet de aanpak daar ook op gericht zijn.

Ongewenst gedrag bij honden is dus geen ramp, maar een uitdaging. Met de juiste kennis, aanpak en instelling kun je je hond helpen om zich beter te gedragen en een fijne relatie met hem opbouwen.

Ben je op zoek naar een leuke en leerzame manier om het gedrag van je hond te verbeteren? Wil je meer weten over hoe je hond denkt, voelt en leert? Dan is hondenschool KynoFlex iets voor jou!

Bij KynoFlex leer je samen met je hond hoe je positief en effectief kunt trainen. Je krijgt praktische tips en adviezen om het welzijn en de relatie met je hond te versterken. Of je nu een puppy, een puber of een senior hebt, er is altijd een passende cursus of workshop voor jou en je hond. Schrijf je snel in en ontdek hoe leuk en makkelijk het is om met hondengedrag aan de slag te gaan!

Chat openen
Vragen? Laat het mij gerust weten!
Scan de code
Hi, Mariska hier 👋
Kan ik je misschien helpen?