Wat is socialisatie bij een pup?

Socialisatie bij een pup is het proces waarbij de pup leert omgaan met allerlei mensen, dieren, situaties en prikkels die hij in zijn leven zal tegenkomen. Socialisatie is heel belangrijk voor de ontwikkeling van een stabiele, zelfverzekerde en vriendelijke hond.

De socialisatieperiode bestaat uit twee fasen: de primaire socialisatiefase en de secundaire socialisatiefase. De primaire socialisatiefase begint rond de 4e week en duurt tot ongeveer de 12e week.

In deze fase staat de pup erg open voor nieuwe ervaringen en leert hij snel zonder angst. De secundaire socialisatiefase begint na de 12e week en duurt tot ongeveer de 6e maand. In deze fase wordt de pup kritischer en selectiever in wat hij leuk of eng vindt.

Socialisatie begint bij de fokker.

Een goede socialisatie begint al bij de fokker, die de pup laat wennen aan huiselijke geluiden, verschillende ondergronden, een halsbandje en een riem, en andere mensen en dieren.

Als je de pup in huis krijgt, moet je de socialisatie voortzetten door de pup op een positieve manier kennis te laten maken met zoveel mogelijk prikkels. Je kunt dan denken aan:

  • Andere honden van verschillende rassen, leeftijden en geslachten
  • Andere huisdieren, zoals katten, konijnen en vogels
  • Kinderen, ouderen, mannen, vrouwen, mensen met een andere huidskleur of kledingstijl
  • Auto’s, fietsen, brommers, bussen, treinen, vliegtuigen
  • Verkeersgeluiden, sirenes, vuurwerk, onweer
  • Stofzuiger, wasmachine, föhn, televisie
  • Dierenarts, trimmer, hondenschool
  • Park, bos, strand, stad

Het is belangrijk dat je de pup niet overweldigt met te veel prikkels tegelijk of te lang achter elkaar. Geef hem voldoende rust en tijd om alles te verwerken. Zorg ook dat je de pup beloont voor goed gedrag en hem troost als hij bang is. Forceer hem niet om iets te doen wat hij niet wil of durft.

Kies bij voorkeur de prikkels en indrukken uit de omgeving waar jouw pup zal opgroeien tot volwassen hond.

Door je pup goed te socialiseren help je hem om een gelukkige en sociale hond te worden die zich goed kan aanpassen aan verschillende situaties.

Wil je meer weten over socialisatie? Aan de slag met een leuke puppycursus voor pup en baas of wil je daar meer over weten. Neem gerust contact met mij op voor meer informatie.

Chat openen
Vragen? Laat het mij gerust weten!
Scan de code
Hi, Mariska hier 👋
Kan ik je misschien helpen?