Gedragstherapie of toch gewoon hondentrainingen aan huis?

KynoFlex Hondenschool Utrecht - Gedragstherapie of toch gewoon hondentrainingen

Soms is gedragstherapie nodig om je hond te helpen. Andere keren sluiten trainingen beter aan op je hulpvragen. Hoe zit dat? Laat ik beginnen met het feit dat gedragstherapie echt gericht is op de kern van een probleem dat je ervaart. Je kunt hierbij denken aan uitvallen, angst, agressie, overmatig blaffen of zelfs bijtincidenten.

Vaak heeft het gedrag een onderliggende oorzaak die goed onderzocht moet worden wil je het écht oplossen. Aan de andere kant kunnen zaken als trekken aan de lijn, hierkomen of loslopen geleerd worden met trainingen, omdat dit om techniek en oefening gaat. Er is geen sprake van onderliggend gedrag dat voor problemen zorgt. Maar valt je hond uit tijdens het trekken aan de lijn, dan is het juist wel weer gedragstherapie.

Het kan best ingewikkeld zijn om dit te begrijpen. Jij wilt immers gewoon geholpen worden bij deze hulpvragen. En daarom bekijk ik iedere aanmelding afzonderlijk en geef ik na inschrijven (afspraak maken) altijd een advies.

Gedragstherapie is gericht op gedrag dat jij als probleem ervaart, waarbij er sprake is van een onderliggende oorzaak die eerst opgelost moet worden om uiteindelijk van het probleem af te komen.

Hondentraining is gericht op hulpvragen, uitdagingen en wat jij graag wil leren. In deze gevallen is hier dus geen sprake van gedrag dat je als probleem ervaart, maar kunnen we stap-voor-stap starten met het oefenen van wat jij wil bereiken zonder dat probleemgedrag in de weg staat.

Waarom kost gedragstherapie voor honden meer dan trainingen?

De kosten van de opleiding, bijscholingen, accreditatie, lidmaatschappen en het dragen van een keurmerk daargelaten, is gedragstherapie specialistisch maatwerk waarin ik als gedragstherapeut veel tijd investeer. Hierbij gaat het niet alleen om de voorbereiding en het consult aan huis, maar ook om het behandelplan en de opvolgafspraak.

Soms is er meer nodig en volgt er binnen gedragstherapie ook gedragsbegeleiding, waarbij je onder begeleiding van mij heel gericht aan de slag gaat met de onderliggende oorzaak van het gedrag.

Het verschil tussen gedragstherapie en honden trainingen aan huis zit dus niet alleen in de aanpak, maar ook in de diepgaande kennis en ervaring die nodig is om een effectief behandelplan op te stellen en gedragsproblemen echt op te lossen. Het vraagt om een uitgebreide analyse en begrip van zowel het gedrag van de hond als de interactie met de eigenaar. Dit maakt gedragstherapie intensiever en daardoor vaak duurder dan reguliere hondentrainingen.

De investering in gedragstherapie kan echter een wereld van verschil maken voor zowel jou als je hond. Door de focus te leggen op het oplossen van de kernproblemen, kun je blijvende veranderingen teweegbrengen die het welzijn van je hond én het leven samen verbeteren.

Kan ik bij iedere gedragstherapeut voor honden dezelfde kwaliteit verwachten?

Goed dat je erover begint! Helaas kun je lang niet bij iedere gedragstherapeut dezelfde kwaliteit verwachten. Daarom adviseer ik klanten die buiten mijn regio vallen altijd om voor een gedragstherapeut te kiezen die is aangesloten bij de NVGH (Nederlandse Vereniging van Gedragstherapeuten voor Honden).

Je bent verzekerd dat deze gedragstherapeuten een volledige opleiding hebben gevolgd en afgerond, jaarlijks verplicht zijn tot een minimum aan bijscholing en werken volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten en dierenwelzijn. Daarnaast richten NVGH-gedragstherapeuten zich niet op de symptomen maar op de kern van de oorzaak.

Het is essentieel dat je vertrouwen hebt in de professionaliteit en expertise van degene die met jouw hond werkt. Een goede gedragstherapeut neemt de tijd om naar jouw verhaal te luisteren, observeert het gedrag van je hond nauwkeurig en stelt een persoonlijk plan op dat past bij jullie behoeften.

Kwaliteit en zorgvuldigheid zijn cruciaal bij het kiezen van een gedragstherapeut. Het gaat immers om het welzijn van je hond en jouw gemoedsrust. Daarom raad ik altijd aan om goed onderzoek te doen naar de achtergrond en accreditering van een therapeut voordat je een keuze maakt.

Waarom krijg ik gedragstherapie vergoed via de verzekering?

Wanneer je hond verzekerd is, krijg je honden gedragstherapie soms vergoed. Maar dan moet je wel voor een erkend honden gedragstherapeut kiezen die is aangesloten bij de NVGH, SPPD of het dierenwelzijn keurmerk. Ook is er soms een dierenartsverklaring nodig. Als honden gedragstherapeut in Woerden, Utrecht, Maarsen en Stichtse Vecht voldoe ik aan deze criteria.

Verzekeringen vergoeden vaak gedragstherapie omdat erkende therapeuten bewezen methodes gebruiken die bijdragen aan dierenwelzijn en duurzame gedragsverandering. Dit komt niet alleen jou en je hond ten goede, maar voorkomt ook toekomstige problemen die mogelijk hogere kosten met zich mee zouden brengen.

Het kan dus lonend zijn om na te gaan of jouw verzekering deze therapie dekt en wat hiervoor de voorwaarden zijn. Zo kun je op een toegankelijke manier professionele hulp inschakelen wanneer dat nodig is.

Kan ik zelf kiezen voor een cursus, training of gedragstherapie?

Je weet nu meer over honden gedragstherapie. Op de vraag of je als klant zelf kunt kiezen voor een cursus, training of gedragstherapie is mijn antwoord nee. Ik kan met een cursus of training geen gedragsproblemen behandelen en andersom. Hierbij zou jij als eigenaar dus ook niet geholpen zijn en krijg je niet de ondersteuning, begeleiding en hulp die je nodig hebt.

Waar een cursus zich richt op de verschillende levensfasen van een hond, zijn trainingen geschikt voor specifieke hulpvragen en staat gedragstherapie volledig in het teken van probleemgedrag dat je ervaart, waarbij de onderliggende oorzaak (kern van het probleem) opgelost moet worden. Het onderscheid tussen deze mogelijkheden helpt ons om gericht te werken aan wat echt nodig is voor jou en je hond. En wat jullie dus echt verder helpt!

Zoals je hebt gelezen zijn honden gedragstherapie, cursussen voor je hond en trainingen met je hond allemaal verschillende benaderingen met ieder hun eigen doel en focus. Heb je zelf vragen over een hondencursus, training met je hond of gedragstherapie? Als Kynologisch Gedragstherapeut help ik je graag op weg en kijk mee wat het beste aansluit op jouw situatie.

Mariska Brilleman - NVGH Gedragstherapeut - KynoFlex Honden gedragsdeskundige

Disclaimer: Hi, ik ben Wander en ik ben de auteur en tekstschrijver achter de blog artikelen op KynoFlex.nl. De inhoud die ik in mijn blogartikelen deel, hoeft niet noodzakelijkerwijs de opvattingen van KynoFlex Hondenschool Utrecht en staat los van de dienstverlening. Ze zijn slechts informatief ter versterking van deze website.


Wil je informatie over een cursus, training of honden gedragstherapie? Neem dan contact op via de contact of inschrijfpagina of via Whatsapp.