Je staat er misschien niet direct bij stil, maar een wandeling met je hond is eigenlijk een soort mini-avontuur. Voor jou is het misschien gewoon een moment om even buiten te zijn, maar voor je hond is het een wereld vol geuren, geluiden en bewegingen.
Elke wandeling is anders, en er gebeurt altijd wel iets wat de aandacht van je hond trekt. Als kynologisch gedragstherapeut zie ik vaak hoe uitdagend dit kan zijn voor baasjes én hun honden. Daarom wil ik je in dit artikel meenemen in wat er allemaal gebeurt tijdens zo'n ogenschijnlijk simpele wandeling en hoe ik daarmee werk in mijn één-op-één trainingen.
Overweldigende prikkels: wat ziet en voelt je hond?
Tijdens een wandeling komen er veel meer prikkels op je hond af dan je misschien denkt. Een voorbijrazende scooter, een andere hond die in de verte blaft, een kind dat op een step voorbij zoeft – al die kleine dingen kunnen voor jouw hond behoorlijk groot en belangrijk zijn. Honden beleven de wereld nou eenmaal anders dan wij. Hun zintuigen zijn scherper, en ze registreren dingen waar wij vaak overheen kijken.
Wat ik vaak merk tijdens een cursus voor honden of trainingen aan huis, is dat baasjes bepaalde gedragingen van hun hond niet altijd direct begrijpen. Dat is helemaal niet gek, want je kijkt als mens nu eenmaal anders naar situaties. Een hond kan bijvoorbeeld ineens stoppen met lopen om een bepaalde geur op te snuiven of juist strak naar iets in de verte staren. Dit zijn momenten waarop ik mensen help om beter te kijken naar wat hun hond probeert te vertellen. Samen ontdekken we waar die reactie vandaan komt en wat jouw hond nodig heeft in dat moment.
Het mooie van één-op-één werken bij mensen thuis of tijdens hun eigen wandelroute is dat we direct in de praktijk kunnen kijken naar hoe jouw hond reageert op zijn omgeving. Ik zie wat jij ziet, en dat helpt ons om samen te begrijpen wat er speelt. Hierdoor kunnen we maatwerk bieden: geen algemene oplossingen, maar precies werken aan wat jij en jouw hond op dat moment nodig hebben.
Observeren zonder oordeel
Wat ik belangrijk vind om te benadrukken, is dat het gedrag van een hond nooit zomaar uit het niets komt. Alles wat een hond doet – of het nu snuffelen, stilstaan of blaffen is – heeft een reden. Tijdens de wandelingen die ik met baasjes en honden maak, ligt de focus vaak op observeren zonder meteen te oordelen. Wat zie je? Wat doet je hond? En wat zou dat kunnen betekenen? Dat zijn vragen die ik stel, maar ook die ik mezelf stel als ik met jullie meeloop.
Veel honden hebben tijd nodig om indrukken te verwerken. Misschien ziet jouw hond iets in de verte wat jij niet meteen opmerkt, of hoort hij een geluid waarvan jij niet eens wist dat het er was. Soms gaan honden dan ineens stil staan of zelfs achteruit lopen. Voor veel baasjes voelt dat ongemakkelijk – "Waarom loopt hij niet door?" – maar voor mij zijn dit juist waardevolle momenten om te zien hoe jouw hond de wereld ervaart.
Als gedragstherapeut probeer ik altijd eerst te begrijpen in plaats van meteen iets te willen veranderen. Dit is vooral bij honden gedragstherapie ook heel belangrijk! Dat klinkt misschien logisch, maar in de praktijk voelt het soms lastig. Zeker als je denkt dat jouw hond zich "anders" gedraagt dan andere honden. Maar juist die momenten van observatie geven ons inzichten die de basis vormen voor verdere training of begeleiding.
Prikkels leren herkennen én begrijpen
Tijdens mijn één-op-één trainingen besteed ik veel tijd aan het leren herkennen van signalen bij honden. Dit is een belangrijk onderdeel van het maatwerk dat ik bied. Geen enkele hond is hetzelfde, en elke hond reageert anders op bepaalde prikkels. Het leren lezen van je eigen hond is daarom essentieel. Wat voor de ene hond een spannende situatie is, kan voor een andere hond totaal oninteressant zijn.
Ik zie vaak dat baasjes verbaasd zijn over hoe subtiel de signalen van hun hond soms zijn. Een kleine spanning in het lijf, een bepaalde blik of juist het vermijden van oogcontact, houding van staart, oren en andere lichaamsdelen – dit zijn allemaal manieren waarop een hond laat zien hoe hij zich voelt. Als je de signalen die voor jouw hond belangrijk zijn leert herkennen, kun je beter inspelen op wat je hond nodig heeft in verschillende situaties.
Wat ik mooi vind aan dit proces is dat het niet alleen inzicht geeft in het gedrag van je hond, maar ook in de band die jullie samen hebben. Je leert elkaar beter begrijpen en daardoor groeit het vertrouwen. Voor mij is dat één van de belangrijkste doelen van mijn werk: ervoor zorgen dat jullie als team sterker en zelfverzekerder worden, zelfs in uitdagende situaties.
Rust houden en een goede manier vinden in de chaos.
Een wandeling kan soms voelen als één groot prikkelfestijn – vooral als je een hond hebt die snel overprikkeld raakt. Het kan overweldigend zijn om constant bezig te zijn met wat er allemaal gebeurt om je heen. Daarom werk ik tijdens mijn trainingen vaak aan het vinden van rust, zowel voor de hond als voor het baasje. Rust betekent niet dat alles perfect moet verlopen, maar wel dat je leert om samen kalm te blijven en een manier in te zetten die voor jullie werkt, zelfs als er veel gebeurt.
Wat belangrijk is om te begrijpen, is dat rust niet alleen fysiek is – zoals even stilstaan of zitten – maar ook mentaal. Een wandeling hoeft niet per se lang te zijn om waardevol te zijn. Het gaat erom dat je samen kunt genieten en dat jouw hond de ruimte krijgt om dingen op zijn eigen tempo te verwerken. In mijn trainingen bespreken we hoe jij die balans kunt vinden tussen actief bezig zijn en momenten van rust pakken.
Die rustmomenten kunnen soms heel klein lijken, maar ze maken een groot verschil voor jouw hond.
Het is overigens goed te begrijpen dat een rustmoment kan bestaan uit even met elkaar bezig zijn, een oefening doen, even een rustige plek op zoeken en daar aandacht hebben. Het heeft per definitie dus niet altijd met stilstaan te maken. Rust kan ook samen even plezier maken zijn om de spanningen kwijt te raken en gaat veel verder dan ik in dit blog kan uitleggen.
Het geeft hem de kans om alle indrukken even te laten bezinken en zich weer veilig te voelen voordat jullie verdergaan. Voor mij als gedragstherapeut zijn dit vaak de meest waardevolle momenten om te zien hoe jullie samen werken en hoe we daar verder op kunnen bouwen.
Samen groeien tijdens elke wandeling
Wat heel leuk is om te zien blijft toch wel zien dat mensen en honden echt groeien tijdens onze trainingen. Soms kleine stappen om vervolgens een grote overwinning te behalen. En andere keren is door training gelijk al een wereld van verschil gemaakt. Elke wandeling, elke training is weer een kans om meer over elkaar te leren en sterker te worden als team. Het gaat niet om perfectie; het gaat om verbinding en begrip. Soms zijn dat kleine stapjes vooruit, soms grote sprongen – maar elke vooruitgang telt.
Ik geloof erin dat maatwerk de sleutel is tot succes. Daarom werk ik alleen één-op-één en altijd in jullie eigen omgeving. Geen standaard trainingsveld, geen vaste protocollen, maar samen kijken naar wat werkt voor jou en jouw hond. Dit maakt mijn werk niet alleen persoonlijker, maar ook effectiever. Want uiteindelijk gaat het erom dat jij na onze sessies verder kunt met alles wat je hebt geleerd.
Dus, welke prikkels kom jij tijdens een wandeling tegen? De volgende keer dat je met je hond naar buiten gaat, hoop ik dat je net iets bewuster kijkt naar wat er allemaal gebeurt. Niet alleen naar wat jouw hond doet, maar ook naar hoe het voelt om samen onderweg te zijn. Want uiteindelijk draait het daar allemaal om: samen zijn, elkaar begrijpen en genieten van het moment – zelfs midden in de chaos van al die prikkels!