Waarom honden gedragstherapie

Op sommige momenten kan het gedrag van je hond probleemgedrag worden, zoals agressie, angst, onzindelijkheid en overmatig blaffen. In zulke gevallen is het belangrijk dat je voor deskundige begeleiding kiest, zodat je het gedrag van je hond kunt veranderen en jullie samen weer kunnen genieten van het leven.

Honden probleemgedrag en gedragstherapie!

Het kan voorkomen dat het gedrag van je hond niet meer acceptabel of leefbaar is voor jou of je omgeving. Neem bijvoorbeeld agressief gedrag, angst, zindelijkheidsproblemen en overmatig geblaf. Het aanpakken van dit soort gedragsproblemen vereist deskundig advies en begeleiding om het leven met je hond weer aangenaam te maken.

Probleemgedrag wordt vaak omschreven als gedrag dat ons dagelijks leven beïnvloedt en schadelijk is voor onze relatie met onze hond. Het kan ook gedrag zijn waar we ons voor schamen in het bijzijn van anderen. Niemand vindt het immers leuk om bijvoorbeeld met een blaffende hond over straat te lopen.

Veel van dit probleemgedrag dat wij benoemen, wordt echter meestal niet als probleemgedrag ervaren door de honden zelf. Ze vertonen simpelweg gedrag dat natuurlijk is voor honden en vaak versterkt wordt door rasgerelateerde eigenschappen die al generaties lang zijn gefokt. Bovendien leren ze snel dat dit gedrag bepaalde doelen kan bereiken. Denk bijvoorbeeld aan het op afstand houden van iets wat ze spannend vinden, zoals een andere hond of mensen, door hard te blaffen, of aan het fijne gevoel dat ze krijgen wanneer ze achter een konijn aanrennen.

Krijg ik honden gedragstherapie vergoed?

Als honden gedragstherapeut ben ik geacrediteerd bij de Nederlandse Vereniging van Gedragstherapeuten voor Honden. Dit betekend dat je Gedragstherapie bij mij wanneer je hond (aanvullend) verzekerd is mogelijk (deels) vergoed zal worden.

Honden doen nooit zomaar iets!

Honden doen nooit zomaar iets en zullen niet bewust proberen ons dwars te zitten.. Ze vertonen gedrag simpelweg vanuit een interne motivatie en zullen pas ander gedrag kiezen als dat een beter of vergelijkbaar resultaat oplevert. Het is daarom belangrijk voor ons als eigenaar om te bepalen welk gedrag we graag willen zien. Als Kynologisch gedragstherapeut kan ik helpen om deze stap te maken.

Wat is probleemgedrag bij honden?

Bij hondengedragstherapie staat de hond en de eigenaar centraal. Het kan betrekking hebben op verschillende vormen van hondengedrag. Wat voor de ene persoon als probleemgedrag wordt ervaren, is mogelijk geen probleem voor een ander. Daarom is het belangrijk dat de therapie specifiek gericht is op de uitdagingen waar jij tegenaan loopt en waarvoor je professionele hulp en gedragstherapie nodig hebt. Het gedrag van jouw hond wordt pas als een probleem beschouwd als jij dit zo ervaart of als bepaald gedrag gevaar met zich meebrengt voor de hond en zijn omgeving.

Met andere woorden is al het gedrag dat jij als onprettig ervaart probleemgedrag voor jou, en je kunt advies krijgen over hoe je dit kunt veranderen. Het is echter wel belangrijk om te benadrukken dat niet alles maakbaar is en een hond natuurlijk gewoon een hond is. Echter, de meeste problemen zijn wel beheersbaar, zodat zowel het welzijn van de hond niet in gevaar komt en jij als baasje weer kunt genieten van je hond!

Wanneer heb je hulp en begeleiding nodig?

Als hondeneigenaar zijn er veel soorten gedragingen waar je professionele begeleiding bij kunt gebuiken. Je kunt bijvoorbeeld denken aan agressie naar andere honden of dieren, overmatig blaffen binnen en buiten, niet alleen kunnen zijn, obsessief gedrag zoals staartjagen en schaduwjagen, agressie naar mensen en dieren, angstig gedrag (bijvoorbeeld voor geluiden, mensen, andere dieren, verkeer, etc.), onzindelijkheid, problemen tussen meerdere honden in één gezin en vaak komen er meerdere problemen tegelijk voor. Je kunt bij met allerlei soorten probleemgedrag terecht. Ook als jouw probleem hier niet beschreven staat!

Stappenplan Gedragstherapie voor honden

Er is geen kant-en-klare oplossing voor de (complexe) honden gedragsproblemen. Het is belangrijk om te begrijpen dat hondengedragstherapie slechts een eerste stap is. Het vergt veel tijd, training en inzet van jou als baas om het gedrag van je hond te veranderen of te voorkomen. Gelukkig is de investering in gedragstherapie voor honden meer dan de moeite waard en zorgt het voor meer rust, geluk en plezier voor hond en baas.

Stap 1 : Gedragstherapie consult

Gedragsconsult

Het honden gedragsconsult is altijd bij jullie thuis (de plek waar de gedragsproblemen zich voordoen). Ik stel tijdens het gedragsconsult vragen en doe een uitgebreide observatie.

Stap 2 : Digitaal behandelplan

Digitaal behandelplan

Enkele dagen na het gedragsconsult ontvang je het behandeplan. In dit plan lees je alles dat tijdens het consult besproken is en mijn advies voor vervolgafspraken en training.

Stap 3 : Gedragsbegeleiding

KynoFlex Hondenschool Utrecht Hondentraining

Gedragsbegeleiding

Afhankelijk van het gedrag dat je hond laat zien volgt uitgebreide gedragsbegeleiding, training en ondersteuning dat bij de gedragsproblemen van je hond past.

Waarom Honden gedragstherapie belangrijk is.

Wanneer jouw hond ongewenst gedrag vertoont, is het van groot belang om zo snel mogelijk professionele hulp in te schakelen van een gediplomeerde en erkende Kynologisch gedragstherapeut. Het gedrag zal namelijk niet vanzelf ophouden en de kans is groot dat het alleen maar erger wordt. Dit kan het plezier flink in de weg staan! Gedragstherapie voor honden kan de oplossing bieden, aangezien elk probleemgedrag bij honden een unieke maatwerk aanpak vereist.

Waarom een honden gedragsconsult.

Bij honden gedragstherapie hebben wij voorafgaand aan de afspraak al contact gehad en heb je een uitgebreide vragenlijst ingevuld. Op basis daarvan kan ik me goed voorbereiden en de tijd tijdens het consult (de eerste afspraak bij jouw thuis) volledig benutten voor vragen, observatie en de eerste begeleiding.

Het consult bij hondengedragstherapie is de eerste belangrijke stap om jouw hond te helpen met zijn problemen. Je kunt verwachten dat ik als Honden gedragstherapeut een grondig consult uitvoer om de oorzaken en gevolgen van het ongewenste gedrag te achterhalen. Dit consult vindt plaats bij jou thuis en duurt gemiddeld 1,5 tot 2 uur. Alles dat tijdens het consult is besproken, samen met adviezen en informatie zal worden opgenomen in een uitgebreid behandelplan. Dit behandelplan ontvang je enkele werkdagen na het consult digitaal.

Evaluatie gedragstherapie

De evaluatie van honden gedragstherapie is een belangrijk onderdeel van het behandeltraject. Het doel van de evaluatie is om te bepalen of de therapie effectief is geweest en waar je op dit moment staat en hoe nu verder.

De evaluatie bestaat meestal uit een gesprek en training met de eigenaar en de therapeut, waarin ze de voortgang en de resultaten bespreken. Dit geeft inzicht in het traject dat we inmiddels hebben doorlopen en het succes dat bereikt is. Ook is er tijdens de evaluatie ruimte voor vragen en opmerkingen. Soms is deze afspraak voldoende en is het resultaat behaald. Andere keren is meer begeleiding nodig. Dit zal eveneens tijdens de contactmomenten die wij hebben besproken worden.

Klanten over KynoFlex. Dé Hondenschool & Honden Gedragstherapie in Utrecht en omgeving!

Aandacht en zorg voor hond & baas!

Dustin van Gorkom

Het trainen met Mariska is mega fijn. We krijgen veel tips om aandachtsoefeningen te trainen met onze Aussie Diesel van 4.5 maand. Vooruitgang is snel te zien. Erg prettig (ook als je weinig problemen zoals ons) om vooral toekomstige ... lees meer

Isabelle van der Meer

Mariska heeft ons ontzettend goed geholpen met onze Goos. Binnen 1 dag merken we al resultaat na het opvolgen van enkele zeer eenvoudige tips van Mariska. Ze is een ontzettend lieve vrouw met een echt dierenhart. Ze vroeg goed d... lees meer

Miranda (Lotus Cura)

Mariska is een zeer ervaren en kundige hondentrainer. Ze geeft individuele trainingen aan huis en op locatie. Het voordeel hiervan is dat je heel specifiek met je probleem aan de slag kunt gaan op een dag en tijdstip dat jouw uitkomt. Absoluut een aanrader! lees meer

Clickertraining Utrecht
Jonge honden training Utrecht

Je kiest voor erkende kwaliteit

Als gediplomeerd Kynologisch Hondentrainer en Kynologisch gedragstherapeut ben ik geacrediteerd bij de Nederlandse Vereniging van Gedragstherapeuten voor Honden, hét Platform van Professionele Diergedragsdeskundigen en drager van het Dierenwelzijn Keurmerk. Je bent hierdoor verzekerd dat je voor een gediplomeerd en professioneel hondentrainer en gedragstherapeut kiest.

Nederlandse Vereniging van Gedragstherapeuten voor Honden
SPPD Keurmerk
Dierenwelzijnkeurmerk

Is jouw hond (aanvullend) verzekerd? Dan krijg je gedragstherapie mogelijk (gedeeltelijk) vergoed.

Stuur een Whatsapp
1
Scan de code
Hi, mariska hier!👋
Kan ik je misschien helpen?