Home Cursus aanbod Inschrijven

De kracht van een hondenneus.

Stel je eens voor dat jouw neus net zo goed is als een hondenneus. Precies, dat is voor ons eigenlijk niet voor te stellen. De hondenneus van een hond is zo ongelofelijk goed in speuren naar geuren, onderscheiden en volgen; dat honden steeds meer taken die wij mensen niet kunnen uitvoeren overgenomen worden door honden.

Zo zijn er honden die kanker, covid, geld, drugs en vele andere geuren kunnen vinden. Maar ook vermiste mensen kunnen vinden. Dat is natuurlijk ontzettend handig en waardevol.

Die geweldige neus is overigens niet alleen voor getrainde honden. Ook jouw hond heeft een geweldige neus waar je op een leuke manier gebruik van kunt maken. In dit artikel vertel ik je er meer over en hoop ik je te inspireren om met je hond aan de slag te gaan!

Aan de slag met hersenwerken!

Je staat er misschien niet bij stil maar hondenpuzzels hebben alles met de neus van honden te maken. Het lekkers dat ze moeten vinden zit immers verstopt en is niet visueel. Een hond kan het dus alleen vinden door het inzetten van zijn neus.

Er zijn veel verschillende soorten hondenpuzzels te koop. Vaak begin je klein om jouw hond te leren wat de bedoeling is. De een heeft het in korte tijd door en de ander moet er een beetje bij geholpen worden. Dat is ook direct het voordeel van de hondenpuzzels die er te koop zijn. Je kan op het niveau van jouw hond starten en het uitbouwen.

Naast de hondenpuzzels zelf zijn er ook mooie boeken over hersenwerk te koop die ik je absoluut kan aanraden. Een van deze boeken is Hersenwerk voor honden door Marleen van Baal en Inge van Harte geschreven. Wil je meer over hersenwerk te weten komen? Dan moet je dus echt doorklikken!

Aan de slag met honden detectie.

Wil je echt met je hond werken? Dan is detectie zeker iets dat jij helemaal te gek gaat vinden. Anders dan bij speuren gaat het hier om het geven van aanwijzingen en voorwerpen aan de hand van geuren vinden. Waarbij het veel meer is dan alleen de hondenneus inzetten.

Bij detectie gaat het echt om het geheel waarbij de geur herkennen, vinden en op de juiste manier aanwijzen voorop staat.

Er zullen dus verschillende stappen genomen en geleerd moeten worden waar jij als baasje voortdurend in de buurt bent, sturing geeft en de hond motiveert.

Lijkt detectie je ook leuk om te doen en wil je een gegarandeerd goede detectie training volgen waarbij je alle vaardigheden op de juiste manier aangeleerd krijgt? Ik verwijs je graag door naar een erkend adres binnen mijn netwerk; waar ik zelf met mijn honden ook een professionele cursus detectie volg.

Speuren en de hondenneus!

Naast detectie kun je ook denken aan speuren. Het is de sport voor iedere hondenneus! Dit is weliswaar een heel andere tak van sport maar de inzet van de hondenneus blijft hetzelfde. Je gaat namelijk echt aan de slag met geur, sporen volgen en aanwijzing.

Er is echter een groot verschil, bij speuren loop je met een lange lijn achter de hond aan. Dit kan werkelijk overal zijn. Waarbij de hond het speur volgt van de persoon die gevonden moet worden.

Het leuke aan speuren is dat je echt in de omgeving aan het samenwerken bent met je hond. Het volgen en vooruit sturen staan hierin centraal.

Wanneer je actief aan de slag wil met het inzetten van de hondenneus, mooie en veelbelovende samenwerkingen en uiteindelijk plezier is dit echt een aanrader waaraan ik zelf ook veel plezier beleef.

Nog meer voor de hondenneus

Er is natuurlijk veel meer te neuzen! Zowel op locatie samen met professionals als zelf in de tuin of gewoon binnen in huis. Het leuke van de hondenneus is dus niet alleen dat die er schattig uitziet, het is ook nuttig en leuk om van die neus gebruik te maken.

Heb je zelf een leuke ervaring met de hondenneus inzetten of een honden sport waar de hondenneus belangrijk is? Laat het in een reactie aan bezoekers van mijn hondenblog weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *